12 Mayıs 2014 Pazartesi

CİN MASALLARI


Gençlik olarak oturup ayıla bayıla vampirleri, kurt adamları, şekil değiştirenleri, zombileri vs. okuduğumuz izlediğimiz şu günlerde hep isyan ediyoruz "Bizde  neden yok böyle yapımlar?"

Hepinize teessüflerimi iletirdim ama her kültür kendi malzemelerini kullanıyor. Bizde de var tabi ki. Çocukluğumuz boyunca beslendiğimiz kendi korku ürünlerimiz özellikle gulyabaniler, yatırlar, kesik başlar gibi şeyler olmuştur :p 
Gülmeyin ama!

Birileri daha var ki öyle korkutucu ki bırakın izlemeyi okumayı, çoğu kişi adını ağzına almakta sorun yaşıyor. 
Evet, evet üç harfliler. 
Bana da bulaştırdınız -_-
Cinler...

Tüyler diken diken oldu mu?
Güzel :)
Devam edebiliriz.

İşlenmesi zor, kimilerine göre o derece de sakat.


Nereden çıktı bu yazı? Yoksa Serafina cinler üzerine mi :O  diyorsanız hayır!
Kitaptaki onlarca olay üzerinde takıldığım bir kısım var ki, şu alıntı aslında bana bu yazıyı yazdıran:

"Örtünün üzerindeki kitabı isteksizce eline aldı.Kitabın kapağında karmakarışık anlamsız figürlerin arasından güçlükle seçilen Gotik başlığa göz attı. "Cin Masalları". Başlığın altına 'Geleneksel halk masallarından derlenmiş, özel bir yapıttır.' diye bir açıklama yazısı konmuştu. 
Olabildiğince ürkünç, gizemli bir  görünüm verilmeye çalışılmış olan kitabın renkli parlak baskısının rüküşlüğü onda hafif bir tiksinti  uyandırdı. İçinde ne okumak için bir arzu, ne de kitabın içeriğini hakkında -zaten adından belliydi- merak vardı.(...) Çocukluğundan beri cinlerle ilgili masalları dinlemekten, hikaye ve romanları okumaktan usanç gelmişti. Cinlere ilişkin bu kadar çok sayıda kitapların yazılmış olması şaşırtıcıydı."

Ah annem bir bilsen ne kadar çok o eserler? 
Cinler kaynağını İslam kaynaklarından alıyor daha çok. Binbir Gece Masalları'nda bile iblisler, perilerle birlikte çokça yer kaplamakta.
Günümüzde onlarca romana ve filme de konu olmakta. Fakat büyük bir kesim bu yapıtları çok ürkütücü bulmakta.
Onları bu kadar korkunç yapan sanırım kaynağını dinden alması ve kutsal kitapta yer ediniyor olması. Biz onları göremesek de bizi görüyor olmaları oldukça ürkütücü. Bilinmeyene olan ilgi, ona olan korkuyla eşit gittikçe bu tarz hikayeleri de çokça okuyacağız demektir. :) 

Not: Resimleri korkunç seçmemeye çalıştım, yoksa ne resimler var bir bilseniz :O


2 yorum: