29 Eylül 2014 Pazartesi

Bağdat Caddesi Güzeli - Ender Aksu


Kitap Adı: Bağdat Caddesi Güzeli
Yazar Adı: Ender Aksu
Yayınevi: Artemis Yayınları
Sayfa Sayısı: 304
Basım: Ağustos 2014

Dedikodu bu zamanın büyüsüdür. Bu büyüyü bozmazsanız günden güne erir bitersiniz. Dedikodulara kulak asmamayı, hakkınızda çıkan dedikodulara kafayı fazla takmamayı öğrenmelisiniz. En önemli kural: Hakkınızda yapılan dedikoduların izini sürmeyin, yalan yanlış söylentileri düzeltmekle zaman harcamayın. Bırakın dağınık kalsın. Gerçekler er geç ortaya çıkar. Dedikodular karşısında sizi kurtaracak tek şey asaletiniz olacaktır!
(En sevdiğim alıntı)

Türk Kahvesi konseptli bir okuma keyfi yaptık bu sefer. Merak ettiğimiz, bizden bir hikayeydi. Pudra Tozu ve Kitap Tutkusu'nun yazılarını okumak için yazı sonundaki linklere tıklayabilirsiniz. :)

Kocası tarafından aldatılan bir kadın ne yapabilirdi ki?
Yasemin 20 yıldan fazladır süren evliliğini şu an Amerika'da okuyan bir kızla süslemiştir. Yıllar geçtikçe evlilik alışkanlığa dönüşmüş, ilişkileri monotonlaşmıştır. Yasemin evliliğine bir hareket getirmek için  şık bir elbiseyle  ve kocasının sevdiği şampanyayla onu ofisinde gafil avlamak ister. 
Ancak gafil avlanan o olacaktır çünkü kocasını sekreteriyle basar! Hem de suç üstü. 


Eskilerin Bağdat Caddesi Güzeli dediği alımlı güzel Yasemin kocasını terk eder, bakar ki eski halinden geriye pek bir şey kalmamıştır. Bağdat Caddesi Güzelini tekrar canlandırmak için Caddeye geri döner, kocasını, kızını memnun etmek için istediği halde yapamadığı şeyleri yaparak kendi için yaşayacaktır artık. 
İlk iş bir köpek alır. Adını ise Hope koyar, gelecek günlere dair umuduna bir göz kırpmak için. Kocası hiçbir zaman köpek almasına izin vermemiştir çünkü. 

Bağdat Caddesi Güzeli, en yakın arkadaşı Nermin'in desteğiyle caddeye döner dönmez kendine güveni gelmiştir ve erkekleri de çekmeye başlamıştır. İlk gözüne kestirdiği üst kattaki doktordur. Ancak sonra hayatına galeride çalışan bir çocuktan, siyahi ünlü bir basketçiye kadar çeşitli adamlar girer çıkar. 
Bağdat Caddesi Güzeli yanlışlarını, doğrularını, insanların gerçek yüzlerini görüp o istediği hayata kavuşabilecek midir?

-------
Bazen insana bu hayatta güçsüzlük kazandırır. Bazen güçsüzlüklerimiz, engellerimiz, sağlam bacaklardan daha çok işe yarayan koltuk değnekleri gibidir. Daha seri, daha hızlı koşar, bunu yaptığınıza şaşarsınız. Çünkü herkesin iki bacağı vardır ama bir koltuk değneğiyle hızlı koşmak ne demektir, buna kimse kafa yormamıştır 
-------
Akıcı bir anlatıma sahip keyifli bir kitapla karşı karşıyayız. 
Sevdiğim şeylerden biri yazarın dönemeçler, arka sokaklar kullanmadan; olduğu gibi yazmasıydı.
Kitapta kasıntı bir yan yok. Aman ben komik olacağım hep, ya da ajitasyon yapacağım diye zorlamamış yazar. Bu en sevdiğim yanlardan biriydi.
Kitap gerçekten karakterin yaşına uygun bir şekilde yazılmış. Ne yaşından büyük, ne küçük. 
Ancak bunlar bir cadde kızının düşünceleri, bunu öngörmekte fayda var. Çünkü ben yer yer yaptığı elit-sıradan halk karşılaştırmalarına sinir olurken buldum kendimi.
Anlattıkları size uymayabilir ya da tam da anlatmak istediklerinizdir belki. Bilmiyorum ama kendi düşüncelerini bu kadar sade ve dürüst anlattığı için hoşuma gitti, hem de katılmadığım birçok nokta olmasına rağmen.

Evliliğin bir yük, kadınları körelten bir nokta olduğu mesajı alabilirsiniz.
Ben buna katılmayabilirim, ya da genellemeyi doğru bulmayabilirim açıkçası. Ama hayatı evlilikten ibaret olan, kendine dair hiçbir şey yapmayan kadın eleştirisine açıkçası katılırım. 
Ya da Yasemin'İn kendini attığı hayat ona göre doğru olabilir ama bunu aşkla karıştırmasına açıkçası katılmadım. 
Bu şekilde size uymayan noktalar olabilir ama ben bundan çok karakterle düşüncelerinin uyumuna baktım ve harika bir uyum gördüm.
Kısacağı takıldığım birkaç nokta hariç sevdim kitabı. Özellikle yazarın dilini.
Ancak sonlara doğru klişeleşmeye başladı sanki, hı?

Yazar da zaten kendi hayatından yola çıkmış. Yasemin'in hayatıyla yazarın hayatı arasında büyük paralellik var. 
Kendisi bunu Ayşe Arman'la yaptığı röportajda açıklamış zaten. Okumak için TIKTIK!

Kitabın sonundaki bir nota göre de  devamı gelecek. 


PUANIM: ♥ Üç Buçuk


Bu yazıyı "benherneysemo.blogspot.com" dışında herhangi bir blog/forum/internet sitesinde okuyorsanız, şahsımın bilgisi dışında ÇALINMIŞ DEMEKTİR!!!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder