13 Ekim 2013 Pazar

OKK 16. Blog Tur: Annelik İçgüdüsü ve Kardeş Sevgisi Üzerine



Ve Dağlar Yankılandı parça parça hikayelerden bütüne giden bir kitap. Abdullah ve Peri Afganistan'ın köylerinden birinde yaşayan iki kardeş. Babaları bazen Kabil'de iş bulup gider gelir, genelde pek konuşmaz.  Anneleri Peri'yi doğurduktan sonra ölmüş, babaları da yeniden evlenmiş ve üvey annelerinin de bir bebeği var. Elimde olmadan olaylara Abdullah'ın gözünden baktım. Onun üvey annesinin kardeşiyle kendisine tutumuyla küçük kardeşlerine olan tutumunu sorgulaması, kız kardeşine yaklaşımı beni öz anne, üvey anne, annelik tutumları, kardeş, kardeş sevgisi üzerine düşünmeye ve bu konuda bir şeyler yazmaya itti. 


Abdullah üvey annesinin kendilerine bakım verdiğini ama küçük kardeşlerine verdiği bakım+sevginin sevgi kısmını vermediğini fark edecek kadar iyi bir gözlemci.  Yeni doğan bir bebek için anne sevgisinin amacı onun hayatta kalmasını sağlayacak bakımı vermektir ancak bu bakım tek başına yeterli değildir, bunun yanı sıra Erich Fromm'un ifade ettiği şekliyle "Çocuğa yaşam sevgisi aşılayacak, ona 'yaşamak güzel' , 'küçük bir çocuk olmak ne iyi' dedirtecek bir tutumdur." İşte Abdullah'ın eksikliğini hissettiği şey aslında budur. Bu bir yandan Abdullah'a normal gelir. Küçük kardeşleri üvey annelerine aittirler, Abdullah ve Peri ise başka bir kadının artıklarıdır. 

Anne- çocuk sevgisi eşit bir ilişki üzerine kurulmaz. Bir taraf bakım veren, diğer taraf ise bu bakıma muhtaç olandır. Bu nedenle anne sevgisi kutsal görülür.Bu sevgi ve tutumun kökeni hayvanlarda olduğu kadar güçlü olmasa da içgüdüsel nedenlere bağlı ancak aynı zamanda annenin kendi narsizmini doyurması, güçlülüğünü sergilemesi, sahip olma isteği, kendini aşma gereksinimi gibi ruhsal durumlara da bağlı olabilir. Anne sevgisinin gerçekten başarılı olup olmadığı tamamen kendine bağlı ve muhtaç bir bebeğe gösterilen sevgiden değil yavaş yavaş anneden kopan büyümekte olan bir çocuğa gösterilen sevgiden anlaşılır. 




Kardeş sevgisi ise aslında diğer sevgilerden daha eşit bir sevgidir çünkü ihtiyaca dayanmaz. Anne çocuk sevgisinde, baba çocuk sevgisinde, evcil hayvan- sahip sevgisinde bile bir bakım veren/ihtiyaç karşılayan ile o bakıma ihtiyacı olan arasındaki sevgidir. Evet küçük kardeşinizle siz ilgileniyor olabilirsiniz, ya da ablanız size  destek oluyor olabilir ancak bu bugün bana , yarın sana şeklindeki bir durumdur. Abdullah'ın Peri'yle ilgilenmesi, hatta onun yaptığı tüy koleksiyonuna bir tüy alabilmek için ayağındaki ayakkabıları vermesi de aynı böyle bir sevgidir işte. Bazı kuramcılar kardeş sevgisini insan sevgisine açılan bir kapı olarak görürler. Bu nedenle daha da önemlidir... 

Herkese Sevgiler :) 
Turumuzun bugünkü diğer yazıları için:

13 Ekim 2013 



13.00

Kitap Tutkusu – Khaled Hosseini’nin Kitaplarının Efsanevi Yolculuğu
Kütüphanemden Kitap Manzaraları– Annelik İçgüdüsü ve Kardeş Sevgisi Üzerine
Pudra Tozu– Alıntıların İzinde Kitabın Peşinde
Fighting!!  – Kitapların Mistik Diyarı: Afganistan



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder