21 Aralık 2013 Cumartesi

Kate'in İzinde Göğüs Kanseri - OKK 22. Blog Tur


1-31 Ekim Meme Kanseri Bilinçlendirme ve Farkındalık Ayı olarak kabul edilir. Bu ayda göğüs kanserine karşı insanları bilinçlendirme amaçlı çalışmalar yapılır. En çok görülen kanser türlerinden biri olan göğüs kanseri erkeklerde de görülmekle birlikte bu oran çok düşüktür.  Meme kanseri erken teşhis ve doğru tedaviyle %96 oranında başarı sağlanan bir kanser türüdür. Ve Göğüs Kanseriyle mücadelenin uluslararası simgesi pembe kurdeledir.

 Bu tarz bilgilerden sonra kitaptaki karakterimiz Kate'in izinde biz de göğüs kanserini keşfedelim . 



Göğüs kanseri gençlerde görülmez yanlış kanısının aksine 40'lı 50'li yaşlarda risk artmakla birlikte göğüs kanseri genç yaşta da görülebilmektedir. Risk yaşlarına girmiş olan Kate  düzenli aralıklarla kişisel muayenesini yapmaktadır. 

Erken teşhis hayat kurtarır savı göğüs kanseri için de geçerlidir. Bu nedenle  Kate düzenli aralıklarla el ile muayenesini yapmaktadır evde. Ayrıca ailesinde daha önce göğüs kanseri geçirmiş bir akrabası olduğundan risk atmaktadır ve dikkatli davranır Kate. Senelik doktor kontrollerini de aksatmaz.  


Marcia raporuna not aldı. "Son randevudan bu yana neredeyse tam on iki ay olmuş. Tebrikler."
"Biz katolik kızları bilirsin. Kuralları takip ederiz. "


Muayene yapan doktor, Kate'in göğsünde büyükçe bir leke görür. Bu konularda dikkatli olan Kate bu lekeden ve lekenin portakal kabuğu gibi büzüşmüş olmasından hiç şüphelenmemiştir ve yaklaşık 1 yıldır o lekeyle yaşamaktadır. Bu aslında göğüs kanserinin belirgin belirtilerinden biridir.

Kate mamografilerini düzenli olarak çektirdiğini de belirtir. Ayrıca evde kendi muayenelerini yaptığından ve herhangibir kitleye sahip olmadığından bahsder. Ve ardından yapılan tahlillerden  sonra teşhisten emin olmak içinbyiopsi yapılır. Kate kanser mi, değil mi bilinmez ancak normalde kanser teşhisi onaylandığı takdirde tedavi süreci başlar.


 Öncesi için öneriler yaşa göre değişiklik gösrterir.  
Yirmi yaş grubuna önerilen her ay kendi kendilerini muayene etmelidirler. Muayene göğüs dokusunda bir farklılık olup olmadığının araştırılmasıdır.  Şişkinlik, yumru benzeri bir değişiklik saptanırsa derhal bir doktora başvurulmalıdır. Bir değişiklik saptanmasa da, üç yılda bir kez doktor muayenesinden geçilmelidir. 
Kırk yaş grubuna önerilken ise kendi yaptıkları periyodik muayeneye ek olarak her yıl bir kez doktor muayenesidir.   Ayrıca her yıl veya en az iki yıl arayla mamografi çektirmeleridir. 
Elli yaş grubu ise kendilerinin periyodik muayenelerine ve her yıl bir defa doktor muayenesine devam etmeli ve her yıl mamografi  çektirmelidir.

Kitaptan hareketle ve kısa bir süre önce gerçekleşen Meme Kanseri Bilinçlendirme ve Farkındalık Ayı nedeniyle bu konuya dikkat çekmek istedim. Herkese sağlıklı günler :) 






2 yorum:

  1. Bilinçli bir yazı olmuş canım, erken teşhis en önemlisi. Ellerine sağlık ;)

    YanıtlaSil