27 Kasım 2014 Perşembe

Serinin Dayandığı Tarihi Gerçeklik: İngiliz - İskoç Savaşı

Stirling Savaşı
--------

Monica McCarty'nin Highland Guard serisinde sevdiğim şeylerden biri kitabın tarihi bazı olaylar üzerine inşa edilmiş olması. Dönemin gerçeklerini temel alarak, bazı uyarlamalar, değişiklikler ve bolca kurguyla harmanlanmış bu seri gerçekten keyifli ve etkileyici.  

Hal böyle olunca ben de size serinin dayandığı dönemden bahsetmek isterim. 

William Wallace


1300'lü yıllara dönelim beraber. William Wallace, İskoçya'nın bağımsızlık mücadelesinin bir nevi simgesi olmuş bir isim. 
İskoç kralı III. Alexander ölünce önce 4 yaşındaki torunu Margaret tahta geçirilir, kısa süre içerisinde o da ölünce İngiltere Kralı “Uzun Bacaklı” Edward tahtta hakkı olan John Baliol ve Robert Bruce arasından John'u kral seçer ama John İngiltere'ye vergi vermeyince Dunbar savaşıyla tahttan indirilir.  
William Wallace ise bilinenin aksine soyludur. Edward, Dunbar savaşından sonra tüm soylulara kendisine bağlılık yemini ettirdiğinde bir tek onun bağlılık yemini etmediği rivayet edilir.Wallace İngilizleri ailesinin öldürülmesinden sorumlu oldukları için asla affetmez. İsyan eder. İsyan İskoçya genelinde destek görür ve Stirling savaşının da kazanılmasıyla ulusal kahraman kabul edilir. Ülkeye hükmetmeye başlamıştır. Ama klanlar sürekli mücadele içindedirler ve Wallace'ın güçlenmesi işlerine gelmediği için Falkirk Savaşı'nda Wallace'a ihanet ederler, savaşmadan geri çekilirler. Wallace kurtulunca tekrar tuzağa düşürüp İngiltere'ye teslim ederler. İngiltere'de asılan Wallace'ın vücudu parçalanarak bir nevi ihtar olarak ülkenin çeşitli yerlerine gönderilir. Ama bu halkın tekrar ayaklanmasına neden olur. William Wallace'ın son sözleri "Özgür İskoçya!"dır.

Robert the Bruce


Tahtın diğer varisi ve Wallace'ın son sözlerini  gerçekleştirecek olan Robert the Bruce'a gelelim. Wallace ölünce, bağımsızlık mücadelesi artık ona kalmıştır. İşte Highland Guard serisi de tam bu zamanda başlıyor. Seriye göre Bruce, Wallace'ın başına gelenlerin onun da başına gelmesinden, savaş alanında ihanete uğrayıp askerlerinin geri çekilmesinden korkuyor ve kendine özel bir Muhafız Alayı kuruyor. Muhafız Alayı'nın üyelerinin hikayelerini Monica McCarty'nin bu serisinde -her bir savaşçı için bir kitap olmak üzere- okuyabiliriz ^^


Aslında bu hikayeyi bir yerden tanıyorsunuz. Mel Gibson'ın Cesur Yürek (Braveheart) filmini bilirsiniz. Dünyaca ünlü film, bu olayı konu alır. William Wallace'ı Mel Gibson canlandırmıştır. Filmin tarihi olaylarla birçok uyuşmazlığı vardır, aynı şekilde serinin de büyük bir kısmının kurgu olması gibi.

Bu denli ilgi çekici bir dönemi bir Tarihi Aşk serisi olarak okumanın keyfi ise bambaşka :)
Bu yazıyı "benherneysemo.blogspot.com" dışında herhangi bir blog/forum/internet sitesinde okuyorsanız, şahsımın bilgisi dışında ÇALINMIŞ DEMEKTİR!!!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder