26 Ağustos 2016 Cuma

Korku Biriktirmek




Hepimizin korkuları vardır ve korku görece evrensel duygulardan biridir. 

Korkunun insanoğlunu belki de avcılık, toplayıcılık yaptığı zamanlardan beri tehlikelere karşı tetikte tutan bir yanı vardır. Aşırı korkunun paralize eden yanını göz ardı edersek insanda savaş veya kaç refleksi oluşturur. Böyle bakıldığında gerekli ve faydalı olan bu duygu bazen bir olaya/cisme/canlıya yoğunlaşıp gerekenden daha büyük tepkilere neden olduğunda karşımıza fobi adıyla çıkıverir. 

Korku duygumuz evrensel olsa da fobilerin sonradan öğrenildiği bazı çalışmalarla kanıtlanmıştır. Bu konuda Küçük Albert deneyini eminim çoğunuz biliyorsunuzdur. Tüylü hayvanlarla, tavşanlarla vs. bir sorunu olmayan Albert yapılan bir dizi koşullandırma çalışmasından sonra bunlara karşı fobi geliştirmiştir. 

Çocukluk çağlarınızı düşünün. Ne kadar korkusuz ve cesur olduğunuzu. Böcekler, yanan sobalar, yağmur, çamur; hepsine kendimizi kolayca atabilirdik. 

Uf oldun, aman cıs, ıy iğrenç, bunu yemezsen seni öcüye veririm, uslu dur bu abla sana iğne yapar, benimle inatlaşırsan öcüler seni yer gibi öğretilerle büyüdükçe ve bazı hoş olmayan deneyimler de buna eklenince hepimiz fobi geliştirme adayıyız aslen. :)

Büyüdükçe ve modern hayata adapte oldukça korkular da şekilleniyor ve çeşitleniyor.

Karanlık korkusu, hayvan korkusu gibi şeyler atalarımızdan kalan genetik mirasımızken, yükseklik korkusu, okul korkusu, toplum karşısında konuşamama korkusu gibi korkular daha çok modern dünyanın getirileri. 

Peki insanlar neden bunlara rağmen hâlâ ilgiyle korku filmleri izliyor, korku romanları okuyor? Çünkü bu da çoğu duygu ve macera gibi korkuyu da yerimizden kalkmadan, güvenli ortamımızda tatma imkanı sağlıyor. 


Turunu yaptığımız İhtiyaç kitabının ana karakteri Zara da fobilere karşı yoğun bir ilgi duyuyor. Öyle ki kitabın bölüm adları bile isimlerini belli başlı fobilerden alıyor. Aşık olma fobisi olan Filofobi'nin birden fazla bölümde geçmesi ise düşündürücü 3:)

Durumu Zara'nın ağzından dinlersek: "Herkesin korkuları vardır, değil mi? Millet pul koleksiyonu yapar, ben korku biriktiririm. (...) İnsan bir şeylere isim verince onları çok daha kolay anlıyor. Beni sıklıkla tırstıran şeyler, bilinmeyenler."

Bilinmeyene duyulan korku bence de en büyük korkularımızdan ama aynı zamanda meraklarımızdan da biri. 

Peki siz en çok neyden korkarsınız? 

 

Bu yazıyı "benherneysemo.blogspot.com" dışında herhangi bir blog/forum/internet sitesinde okuyorsanız, şahsımın bilgisi dışında ÇALINMIŞ DEMEKTİR!!!

2 yorum: